Oog voor elkaar: De WensBus is er ook voor ú……..deel 1

door Elly Meijnders

In de reeks artikelen “Oog voor elkaar” voor de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid gemeente Mill en Sint Hubert zal ik regelmatig een gesprek hebben met iemand uit de praktijk van alledag. Deze keer met Rob Vloet als voorzitter van de Stichting SwomWensBus. Ik zoek hem op een ochtend op in Myllesheem in de kelder van Myllesweerd. Hij zit daar iedere woensdag van 09.00 – 11.00 uur om munten te verkopen aan mensen die met de WensBus mee willen.

Wat is de WensBus toch een mooi project, Rob. Dat project zit jou aan het hart gebakken?

Rob knikt instemmend: “Het is zeker een mooi project. Het idee van zo’n bus heb ik al in 2008 bij STORM aan de orde gebracht. Het heeft even geduurd, maar het is toch gelukt. Wij draaien nu bijna een jaar en krijgen alleen maar complimenten. De chauffeurs zijn apetrots op de bus en de cliënten. Ze draaien 6 dagen per week vaste ritten naar de Zorgboerderij en de zorgopvang in de Wester”.

Maar jullie willen toch uitbreiden naar meer vervoer?

“De chauffeur heeft toch de hele dag dienst. Meestal is de bus tussen half elf en half vier vrij. Dan kunnen mensen van de bus gebruik maken. Wij hebben ook al eens zondags gereden. En we gingen op een zaterdagavond naar Willeke Alberti in Oss. Neen, wij zijn geen concurrent van de Senioren Hulp Dienst van de SWOM, wij zijn collega’s en werken met ze samen”.

Maar de bus rijdt niet voor niks, neem ik aan.

Rob lacht naar me: “Zoals gezegd kunnen mensen hier muntjes kopen. Alle ritten binnen Mill kosten een muntje van 2 Euro. Geen geld toch als je van Wilbertoord naar Mill wordt gebracht voor 2 Euro? En als je weer thuis gebracht wilt worden, dan kost het ook weer 2 Euro. Hartverwarmend zo blij als Tien van Tienen was toen wij hem konden helpen met zijn tijdelijke rolstoelvervoer. Voor de ritten buiten Mill houden wij de tarieven van de SWOM Hulpdienst aan, ook al is de bus wat duurder dan een personenauto”.

Met een paar vriendinnen winkelen in Uden behoort dus tot de mogelijkheden?

“Wij hebben dat al eens gehad. Vijf of zes dames kunnen prima gaan winkelen in Uden. Dan worden ze na half elf gehaald en aan het eind van de middag weer teruggebracht. Zij maken daarvoor een afspraak met coördinator Gerry Jacobs of met mij. Wij hebben 1 telefoonnummer daarvoor om verwarring te voorkomen.

Je kunt je voorstellen dat wij met de vaste passagiers te maken hebben met een gevoelige groep mensen. Er zijn nu 39 mensen die wij vaste prik brengen met de bus. Er vallen mensen af als ze worden opgenomen in de Meihorst, maar er komen ook weer mensen bij. In januari krijgt de Zorgboerderij ook een eigen bus voor passagiers buiten Mill. En wij hadden een kerstbijeenkomst voor de chauffeurs en andere vrijwilligers”, glimlacht Rob.

Zo hou je je mensen bij elkaar, dat is belangrijk Rob. In januari maak ik zelf in de rolstoel een rit mee met de WensBus en breng daarvan verslag in deze rubriek.

Een rit kan besteld worden via tel. nr. 06-83329484. Zie voor informatie ook www.50plusmill.nl onder het kopje SwomWensBus.