Oog voor elkaar: Stichting Goeie Reis bestaat alleen maar uit vrijwilligers.

door Elly Meijnders

In december 2016, dus drie jaar geleden, werd de Stichting Goeie Reis opgericht. Teddy Thenu, directeur/bestuurder, is als bevlogen vrijwilliger de stuwende kracht achter deze organisatie. Ik had een gesprek met haar bij mij thuis.

Teddy bepleit hartstochtelijk: “De organisatie is vanuit mijn hart gestart. Wij zijn niet zomaar een reisorganisatie, wij verbinden mensen met elkaar. Zij krijgen contact met elkaar via de dagtochten en de reizen. Juist die groep mensen die vaak tussen wal en schip valt. Voelen zich te goed om met een ziekenorganisatie mee te gaan, maar hebben wel een stukje aandacht nodig. Wij reizen met kleine groepjes met vrijwilligers met een eventuele verpleegkundige achtergrond, dat voelt veilig. Wij hebben nu zo’n 35 vrijwilligers”.

Jullie brengen ook mensen vanuit huis naar hun bestemming en weer terug?

“Als mensen ons gevonden hebben, gaan we thuis met ze praten. Waarom gaan ze de deur niet meer uit, wat is hun probleem? Het vervoer is dan dikwijls lastig. Daarom regelen wij het vervoer. In een straal van ca. 20 kilometer rondom Uden halen we de vakantiegasten thuis op. Kijk, iedereen heeft een beeld van zichzelf: later wandelen we samen rond, gaan we lekker reisjes maken. En dan knijpt een van de twee er tussenuit. Daar sta je dan in je eentje. De hele wereld rond kan niet meer. Wij betuttelen dan niet, wij ondersteunen alleen. Je moet denken in mogelijkheden. En het gaat zo mooi in de praktijk, je ziet bijna geen verschil tussen de begeleidende vrijwilligers en onze gasten. Wij zouden zo een vriendengroep kunnen zijn. Je ziet mensen aan het eind van de reis adressen uitwisselen en de kers op de taart zijn natuurlijk blijvende contacten”.

Zelf ben ik een dagje mee gaan varen op de Biesbosch. Wat moet ik me verder voorstellen van jullie reizen?

Teddy lacht naar me: “Heel afwisselend, ieder jaar meer eigenlijk. Wij hebben cruises, maar ook vier of vijf dagen in binnen- of buitenland. Wij hebben dagtochten, vliegreizen. Je moet afwisseling hebben, aan het water, iets in de bergen, iets van de steden. En het ene hotel is iets meer aangepast dan het andere. En de bestemmingen zijn ook heel verschillend, er is voor elck wat wils. En wij zitten niet met 15 rolstoelen op een terras, maar met af en toe een rolstoel. Ook al ben je met pensioen, dan verdien je toch vakantie. Even uit de dagelijkse sleur. Een echtpaar samen op vakantie, hij wil graag een boswandeling maken en zij is niet alleen, dus hebben ze het zo prima”.

Heb je nog toekomstplannen Teddy?

“Een mantelzorg makelaar bracht me aan laatst aan het denken”, zegt Teddy bedachtzaam. “Hij maakte me er opmerkzaam op dat niet altijd iemand naar een dagbesteding wil, maar wel met zoiets mee wil doen als onze dagtochten bijvoorbeeld. Daar moet ik maar eens met gemeenten over gaan praten. Dit zou iets nieuws kunnen zijn. Een middel voor sociale contacten. Neen, er is dus nog geen algemene regeling voor, Elly. En wij hebben al een groot netwerk van sociale contacten met klanten en vrijwilligers”.

Voor meer informatie en het aanvragen van een reisbrochure kunt u bellen 0630444004, email info@goeie-reis.nl, www.goeie-reis.nl

Financiële regeling gemeente

Voor mensen met een kleine beurs kent de gemeente Mill en Sint Hubert een regeling die “Reductieregeling” heet. U zou daarmee een dagtocht kunnen bekostigen. U kunt zelf een aanvraag doen bij de gemeente. Als u er niet uit komt willen de cliëntadviseurs u graag helpen. Mevrouw Maria Kuppen is bijvoorbeeld een cliëntadviseur en is bereikbaar op 0486-475159/0621532717, mariakuppen@gmail.com